Stand Up Paddle

Stand Up Paddle (SUP) ved Vadehavskysten

Foto: Mehdi Benkaci

Oplev Vadehavskysten fra vandsiden med Stand Up Paddle. Du kan bl.a. prøve Stand Up Paddle (SUP) ved Fanø Bad, Rindby Strand, ved Sjelborg nord for Esbjerg og ved Skibbroen i Ribe.

Uanset om du er nybegynder eller erfaren til stand up paddle (SUP) har du muligheder for at prøve kræfter med disciplinen flere forskellige steder ved Vadehavskysten.

Det er et krav at bruge redningsvest, når du står på Stand Up Paddle.

FANØ

Principielt kan du stand up paddle hele vejen rundt på Fanø, men vesterhavsstranden fra Fanø Bad til strandsejler området er et af de mest oplagte steder på Fanø.
Vesterhavsstranden på Fanø er åbent hav, men med fornuftige og rolige strømforhold. Det er et lavvandet område og der er normalt ikke store bølger.
Derfor er det godt stand up paddle- og kitesurf vand, men ikke oplagt til windsurf.

Du kan også paddle i området ved Nordby, dvs. Fanø Bugt og langs kysten mod nord. Det benyttes primært af lokale SUP'ere, da der er ret kraftig strøm i sejlrenden og du skal være meget opmærksom på færgen, fordi du kommer til at paddle tæt på den når, du paddler mod nord.

Fordelen ved stedet er, at du kan ro forbi den lille sælkoloni på søjorden uden at skabe panik hos sælerne. De har vænnet sig til at være tæt på mennesker. Området omkring lystbådehavnen er et godt sted til begynderundervisning.

Du kan desuden stå på stand up paddle ved Sønderho Havn ved Børsen, hvor der er et rigt fugleliv ved indsejlingen.

Undgå at paddle i den sydlige del af vesterhavsstranden og ind i tidevandsrenden gennem Galgerev. Her ligger ofte store grupper af sæler, helt ind til Sønderho. Sælerne er ikke vant til sejlende objekter, så de kaster sig i vandet, hvis der kommer en kajak eller SUP forbi. Det kan stresse dem.
Sælerne bekymrer sig ikke om gående, men undgå al vandsport i det område, for at tage hensyn til sælerne.

Stand Up Paddle på Fanø kan kombineres med en tur i strandsauna og efterfølgende blokart på stranden.

ESBJERG

Området ved Sjelborg Strand nord for Esbjerg er et fantastisk sted at stand up paddle. Her har du udsigt over Ho Bugt og tidevandsøen Langli og er tæt på naturområdet Marbæk Plantage.

Hjerting Strand ved Hjerting Badehotel og Ho Bugt Sejlklub benyttes også ofte af folk på stand up paddle, hvor du også har udsigt til Langli samt Fanø i den nordlige del af Nationalpark Vadehavet.

Esbjerg Strand ved Esbjergs nye paradis for vandhunde, Aqtiv, finder du flydebro med rampe og her er stand up paddle også en mulighed.

RIBE

Oplev Danmarks ældste by fra vandet på stand up paddle og fornem historiens vingesus, når du paddler ud fra Skibbroen ved Ribe Å i centrum af Ribe.
For få år siden startede Ribe Roklub op med stand up paddle, så du også kan komme ud og prøve det under kyndig vejledning af instruktører.

Oplev den unikke natur i Nationalpark Vadehavet, når du paddler langs Ribe Vesterå ud mod Kammerslusen, som er et yndet udflugtsmål for områdets gæster.
Her vil du også opleve et meget rigt fugle- og dyreliv på din vej ud mod Vadehavet og Ribemarsken.

SIKKERHED

Når du stand-up padler, er det vigtigt at være opmærksom på visse sikkerhedsregler.
Med følgende 5 grundregler vil vi gerne hjælpe dig til en sikker tur på vandet.

1. Brug ALTID en leash (reb, der forbinder dig med brættet)

2. Husk at bære en redningsvest (det er obligatorisk og lovpligtigt)

3. Medbring din telefon i vandtæt etui.

4. Gå aldrig alene og informer folk om, hvor du vil hen, og hvornår du forventes at være tilbage.

5. Tjek ALTID vind- og vejrforhold. Gå ikke ud i fralandsvind, hvis du er nybegynder eller let øvet.