Marbæk

Turister vender tilbage til Vadehavskysten og den jyske vestkyst

Foto: Vadehavskysten

83 % af gæsterne ved den jyske vestkyst og Vadehavskysten har besøgt området op til 10 gange eller mere og de vender gerne tilbage til området.
De besøgende i området anbefaler ofte stedet til familie og venner.
Dog mangler de to ting; Flere gode spisesteder og butikker udenfor højsæsonen.

Ferie ved den jyske vestkyst og Vadehavskysten har altid været populært. Nu er det blevet populært som aldrig før og folk strømmer til den vestlige del af Danmark. Det er især for at nyde naturen, strandene, madoplevelser og shopping.
Ved Vadehavskysten er det især Fanø og Ribe, der er populært blandt turisterne, imens Esbjerg er et af de områder ved den jyske vestkyst, der er steget mest i gæstetilfredshed fra 2021 til 2022.

En nylig undersøgelse foretaget af analysevirksomheden Wilke for Partnerskab for Vestkystturisme viser, at 83 % af de spurgte gæster har været ved den jyske vestkyst tidligere og helt op til 10 gange eller mere - og de vender gerne tilbage.
De er meget loyale og nyder at komme tilbage til området, som de også gerne anbefaler til venner og familie.
Dermed er 17 % af gæsterne førstegangsbesøgende i området.

Det er især i perioden fra juli til oktober, graden af anbefalinger stiger, hvilket betyder at man kan fokusere mere på at promovere området og tiltrække gæster udenfor højsæsonen om sommeren og op til efterårsferien.
Der er mange muligheder for at tiltrække gæster om vinteren og i foråret og dermed fokusere på helårsturisme.

Når gæsterne er i området udenfor sæsonen er der dog også muligheder for forbedringer. Undersøgelsen viser således, at selvom mange kommer for at nyde gastronomiske oplevelser, savner flere at der er et større udbud af gode spisesteder udenfor sæsonen. Desuden vil gæsterne også gerne have flere muligheder for gode butikker og shopping.

Gæsterne er primært danske og tyske. Derudover er der begyndt at komme flere fra Holland og der kommer også svenske og norske gæster.
Et gennemgående tema for størstedelen er, at de elsker naturen og den ro (og vind) det giver at være ved den jyske vestkyst.
Men lige netop et større udbud af spisesteder og shoppingmuligheder udenfor sæsonen kan gøre, at der tiltrækkes endnu flere til området, som alene i det første halve år af 2022 kunne registrere 7 millioner kommercielle overnatninger, hvilket er 2 millioner flere end i hovedstadsområdet.

”Der ligger et stort potentiale i at brede turismen ved Vestkysten ud over hele året. Alene i det første halvår af 2022 talte Vestkysten 7 millioner kommercielle overnatninger, og det var over 2 millioner flere end i hovedstaden. Vestkysten er Danmarks største driver for turismevæksten i dag, men der skal investeres fra nationalt hold, hvis vi virkelig skal skabe økonomisk vækst gennem turismen” fortæller Mogens Christen Gade, formand for Partnerskab for Vestkystturisme og borgmester i Jammerbugt Kommune.

I sommermånederne går folk mere ud og spiser og derfor er flere restauranter åbne. Det er en naturlig konsekvens, at nogle restauranter holder "vinterlukket" når gæsterne mangler, men hvis man kan tiltrække gæster til området udenfor sæsonen, vil det også give mening for spisestederne at holde åben, fordi gæsterne er i området.
Her kan de 17 % førstegangsbesøgende være dem, der "knækker koden", så der kan komme endnu flere førstegangsbesøgende.
Når man er et nyt sted har man en større tendens til ofte at gå ud og spise og søge gourmetoplevelser.
Derfor er det essentielt at tiltrække nye gæster til området, som er interesseret i at mærke den lokale sjæl og smage den lokale mad.

Gæster, der har besøgt området flere gange, er generelt mere tilfredse med udbuddet, hvilket kan hænge sammen med deres loyalitet. Men det er vigtigt, at give førstegangsbesøgende en god oplevelse, også selvom de kommer udenfor højsæsonen. På den måde kan de på sigt kan blive flergangsbesøgende.

Ved Vadehavskysten kan vi glæde os over, at Fanø og Ribe er i top 10 fordelt på områder med en 6. plads og en 9. plads med en Net Promotor Score (NPS) på henholdsvis 78 og 66.
Esbjerg er en af de absolutte højdespringere fra 2021 til 2022 og har en stigning på mere end 600 % i NPS.

Undersøgelsen giver et billede af, at man skal fokusere på turisme hele året og tiltrække folk udenfor højsæsonen. Men det kræver samarbejde med det lokale erhvervsliv og ikke mindst på nationalpolitisk plan.

Vestkystturismen har et meget stort vækstpotentiale som det sted i Danmark med det største samlede antal overnatninger i Danmark, men det kan blive endnu større.

Det samlede billede af undersøgelsen viser, at gæstetilfredshedsgraden ligger på index 90 på tværs af førstegangs- og flergangsbesøgende og mere end halvdelen af gæsterne giver den samlede ferieoplevelse topkarakter på en skala fra 1-10.

Gæsteundersøgelsen er baseret på 3.048 interviews med danske og udenlandske gæster på 20 feriesteder langs den jyske vestkyst fra Ribe til Tversted.
Undersøgelsen er udarbejdet med økonomisk støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.