Vadehavskysten

Cykelferie

Nationalpark Vadehavet og området omkring er en skøn naturoplevelse, specielt når man er på cykel. Marskens enestående natur og de store vidder gør området velegnet til cykelture uden anstrengende bjergetaper.

Cykelkort over området
Besøg de hyggelige landsbyer omkring Ribe og Esbjerg eller tag en frisk cykeltur langs diget. På velkomstcentrene kan du få et gratis cykelkort over lokalområdet. Der er også et par gode "print selv" muligheder her på siden. 

Denmark by bike
Hvis du har brug for en ruteplanlægger til din næste cykeltur, så er Denmark By Bike siden for dig. Her kan du indtaste start og slutpunkt, hvorefter du får flere forskellige cykelruter at vælge imellem. Cykelruten kan du downloade til den medhørende app, hvor du som bruger kan gemme alle dine ruter. På hjemmesiden kan du yderligere finde mange skønne cykelruter over hele Danmark.

Cykelturistkort - Ta’ på cykeltur i Esbjerg Kommune
På cykelturistkortet er der ud over bykort over Esbjerg, Ribe og Bramming udvalgt 4 rundture langs Vadehavet og ind i landet alle beliggende i Nationalpark Vadehavet.

Stormflodsruten på 56 km viser rundt i det lave barske marsklandskab og ud bag havdiget - der i dag giver os alle beskyttelse mod havets voldsomme kræfter, der tidligere har kostet så mange menneskeliv.

Ho Bugt ruten på 27 km leder dig rundt langs den nordligste og mere fredelige del af Vadehavet. Den følger bugten, hvortil Varde å har sit udløb, med udsigt til Skallingen og Langli og ind i det naturskønne Marbæk Plantage og Marbækgård.

Luft under vingerne ruten på 26 km rundt på Fanø.

Vikinger og Vadehavet rute på 28 km rundt i egnen omkring Ribe forbi bl.a. Vadehavscentret og Ribe Vikingecenter.

Cykelrute til offentlige kunstværker af samtidskunstnere, hent app'en her.

Cykelferie i og omkring Ribe

Sydvestjylland på cykel

Panoramaruter
Der findes 16 skiltede Panoramaruter langs den jyske vestkyst. De følger eller går tæt på kysten og på Vestkystruten. Se alle Panoramaruter her. Ruten tæt på Ribe hedder Vikinger og Vadehavet og er på 28 km. Se optagelser fra ruten her.

Vestkystruten - 560 km - Rudbøl, Skagen
Danmarks nationale cykelrute 1 - Vestkystruten går langs hav, skov og fjord, den danske Nordsøkyst og UNESCOS verdensnaturarv Vadehavet. Det er en af Danmarks længste skiltede cykelruter og går gennem noget af det skønneste og mest varierede natur i Danmark. Ruten er skiltet - så følg skiltene.

Cykelrastepladser
Rundt om på cykelstinettet er der etableret flere cykelrastepladser, som kan findes afmærket på cykelturistkortet og cykelstikortet. Disse rastepladser er udstyret med borde, bænke, affaldsstativ og vandpost, så din drikkedunk kan blive fyldt. Derudover er der luftpumper, så dæktrykket hurtigt kan justeres.

Luftpumpe
Flere steder i Esbjerg by er der placeret luftpumper, så du let og hurtigt kan få luft i slangen og hurtigt komme videre frem på cykelstien. Cykelpumpernes placering er afmærket på cykelstikortene.

På mountainbike i Esbjerg Kommune
8 steder finder du mountainbikespor eller baner - se kort over mountainbikespor i Esbjerg Kommune

Når vi cykler i naturen

En af de bedste måder at komme rundt på, og samtidig komme tæt på både havet og marsken, er på to hjul. Og vi har nærmest ingen bakker herude, så turen er overkommelig for både øvede og nybegyndere på cykel.

Nedenfor får du en række tips, som vi har lavet for at minde os selv og hinanden om, hvordan vi passer godt på naturen og får den bedste oplevelse, når vi cykler:

 • Vi følger færdselsloven – også i naturen.
 • Når vi cykler i skove og plantager, giver vi plads til andre trafikanter og holder os derfor til cykelstier og undgår ridestier, dyreveksler, trampestier og skovbunden.
 • Vi er opmærksomme på dyr og fugles yngleperioder og fourageringstider. F.eks. undgår vi at cykle i skoven ved skumringstid, da det kan forstyrre mange af dyrene.
 • Når vi cykler på markveje og i private skove, holder vi os altid til stierne.
 • Vi undgår at cykle på fortidsminder, gravhøje, diger og på klitterne ved strandene, ligesom vi også kører i en bue uden om udyrkede marker, moser, strandenge, og markskel.
 • Vi cykler sammen, når vi er ude på mountainbiken, og vi husker hjelm, telefon og identitetspapirer.
 • Hvis det er meget vådt, holder vi os til skovvejene.
 • Vi viser hensyn over for de andre trafikanter i naturen og er derfor gode til at sænke tempoet og bruge klokken i god tid.
 • Vi samler det affald op, vi finder, og tager det med – også selvom det ikke er vores eget.
 • Vi husker på, at vi er gæster i naturen, og undgår derfor at forstyrre fugle og sæler, som forbrænder livsvigtig energi, hver gang de bliver skræmt og drives i havet eller i luften.
 • Vi er helt med på, at det er vinden og tidevandet, der bestemmer ved Vadehavet, og derfor tjekker vi altid DMI, inden vi tager ud på tur.

Nationalpark Vadehavet - Code of Conduct