Pige på cykel på Fanø | Vadehavskysten

Fanø på cykel

Foto: Vadehavskysten

Fanø er en cykelvenlig ø. De mindre veje på Fanø har meget lidt trafik og er derfor velegnede at cykle på. Det gælder også stranden. Der er cykelstier mellem alle byområderne på Fanø (Nordby, Fanø Bad, Rindby Strand og Sønderho), så det er trygt at cykle på Fanø - både for børn og voksne.

Vores byer er mere end 500 år gamle og skabt til hestevogne og gående – ikke til biler. Biler skaber trængsel og prop i de smalle gader, ved købmanden, på stranden og ved færgen. Hjælp os ved at tage cyklen så tit som muligt, og nyd så den dejlige feriestemning sammen med os her på øen – du udleder mindre CO2 og du fortjener et ekstra glas hvidvin på terrassen når du har taget cyklen.

Cykling på Fanø giver dig mulighed for at nyde den smukke kystlinje, de brede sandstrande og det karakteristiske klitlandskab. Du kan cykle langs vandet, udforske byer som Nordby og Sønderho, og nyde den friske havluft og det rolige miljø.

Tæt på vandet er sandet ofte løst og svært at cykle i, men tæt på klitterne er sandet hårdt og lige så behageligt at køre på som en cykelsti. Stranden er perfekt til cykling.

Midt på øen findes en række markveje og skovstier, hvor man må cykle. De fleste af stierne er rigtig gode at cykle på, nogle kan være lidt ujævne eller med løst sand. 

Trods Fanøs beskedne størrelse er der stor variation i landskabet, så det er muligt både at opleve klitter og strand, vadehavslandskabet, klitheden og klitplantagen på en dagstur.

Hele øen er kun ca. 15 km lang og ca. 5 km på det bredeste sted, så afstandene er korte. Cyklen er den ideelle måde at komme rundt på Fanø på.

Du kan finde cykeludlejningsselskaber på Fanø, hvor du kan leje cykler for en dag eller længere tid. Der er også mulighed for at medbringe din egen cykel med færgen fra Esbjerg.

”Cykling på Fanø” er en aktivitet i projektet ”Veje til fremme af cykling på danske feriedestinationer”, som er udviklet og ledet af Dansk Cykelturisme.
Foruden Fanø Kommune deltager Odsherred og Faaborg-Midtfyn Kommune i projektet. Projektet er støttet Vejdirektoratets Cykelpulje og varer til udgangen af 2024.

LEJ EN CYKEL

Her finder du steder, hvor du kan leje cykler på Fanø:

Nordby
Fanø Bikes
Fri Bikeshop

Rindby Strand
Club Fanø
Fanø Cykler

Hele øen
Lej via app og 13 opsamlingsstationer

 

Cykelruter på Fanø
Der er udgivet 5 foldere med forslag til cykelture på Fanø. Hver folder indeholder et kort, en rutebeskrivelse samt ikke mindst en beskrivelse af det, du kan opleve undervejs.

Atlantvolden

Atlantvold turen findes i en kort version på 16 km og en lidt længere version på 26 km. Cykelturen fører jer rundt til nogle af de mest markante anlæg, der blev opført af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. Mange steder på Fanø ses stadig grå betonbunkere spredt rundt i klitterne. Det er resterne af Atlantvolden, et kæmpe forsvarsværk fra Nordnorge til Spanien, som det tyske forsvar opførte under 2. Verdenskrig for at forhindre en invasion fra de vestlige allierede.

Mountainbikerute på Fanø

Sporet er på 7 km og ligger smukt i den vestlige side af Fanø Klitplantage. Det hører til blandt de lettere kategorier af mountain bike ruter. Du cykler det meste af tide inde i skoven på en relativ flad, men snoet rute.

The Big Five

Ruten er på 37 km og bringer dig rundt de 5 højeste bjerge på Fanø. Bjerge er så meget sagt, det er klittoppe med en højde på mellem 15 og 21 meter. De 5 klitter er spredt ud over hele Fanø og viser forskellige stadier i øens udvikling. Trods deres beskedne højde er der en fantastisk udsigt fra toppen.

Verdensarv Vadehavet

Denne rute bringer dig rundt på hele øen. Undervejs kan du opleve nogle af de mest karakteristiske landskaber og naturtyper. Vadehavet er af UNESCO udpeget som Verdensarv, først og fremmest fordi det er et af verdens største tidevandsområder med uerstattelige naturværdier. Det er samtidig et af Europas vigtigste rasteområder for trækfugle.

Luft under vingerne - Panoramarute 404

Denne rute er 26 km. Panoramarute 404 er den eneste af ruterne, der indtil videre er afmærket. Panoramaruten er essensen af Fanø på et par timer. Den bringer dig både gennem nogle af de karakteristiske landskaber, den brede og cykelvenlige nordsøstrand og den hyggelige skipperby Nordby.

Vestkystruten Cykelguide | Vadehavskysten
Foto: Vadehavskysten