Vikingerne i Ribe

Foto: Vadehavskysten

I år 700 grundlagde vikingerne en markedsplads, som gennem sin 1300 år lange historie har udviklet sig til nutidens Ribe, Danmarks ældste by.

På Museet Ribes Vikinger får du fortællingen om hvordan det hele startede i år 700, museet viser også byens udvikling gennem tiden til 1700 tallet. På Ribe VikingeCenter bliver historien gjort levende gennem rekonstruktion af vikingetidens Ribe i fuld skala - så alle sanser kommer i brug.

Ribes historie | Vadehavskysten

Ribes historie

Foto: Vadehavskysten

Sporene efter vikingerne
Ribes særlige atmosfære udspringer af byens lange og dramatiske historie. På trods af den intakte kulisse kan det være svært at forestille sig Ribe, livet i byen og de menneskelige skikkelser gennem tusinde år. Museet Ribes Vikinger fortæller historien på bedste vis. Ribe var fra år 700 til ca. år 1700 Danmarks havn mod vest. Utallige arkæologiske udgravninger og de fundne genstande viser, hvordan byen har udviklet sig gennem tiden. Besøg Museet Ribes Vikinger og se Ribes arkæologiske skatte.

Tusinder af besøgende strømmer til Ribe, når Ribe VikingeCenter holder Danmarks - om ikke Nordeuropas - største vikingemarked den første weekend i maj. Henved 300 vikinger fra alle verdenshjørner tager på togt til Ribe, hvor der venter dem et par herlige vikingedage. Med respekt for vore forfædres liv og levned er de naturligvis alle klædt i enkle og smukke dragter som dengang og med pragtfulde smykker og farver, der viser deres rang.

Stemningen på vikingemarkedet er intens og autentisk. Enkle musiske toner og sang overdøves af støjen fra værkstederne, hvor der arbejdes på traditionel vis. Røgen og duften af mad tilberedt ved ildstederne sniger sig ind mellem teltene, hvorfra der handles livligt. Pludselig høres galopperende heste og brøl fra kamppladsen. Minsandten om ikke de allermodigste vikinger udfordrer hinanden med svær og skjold! Gå ikke glip af dette og meget mere i Ribe.

For 1300 år siden
Ribes historie går helt tilbage til Vikingetiden, hvor byen i begyndelsen af 700-tallet opstod som en handelsplads ved vandet og et oplagt udgangspunkt for togter til søs. På Museet Ribes Vikinger kan du få et overblik over byens spændende historie fra år 700 til 1700. Tusindvis af fund fra udgravningerne i området vidner om vikingernes liv og handelen med Europa. På Ribe VikingeCenter træder man ind i vikingernes verden. Her har man rekonstrueret og levendegjort vikingetidens Ribe – så alle sanser kommer i brug. 

Handelspladsen i 700 årene
"... han kunne lugte og høre markeds-pladsen, før han kunne se den. Røgen fra smedenes esser, stanken fra kreaturer og duften af spidstegt kød blandede sig med lyden af knirkende vognhjul, skingre instrumenter, rytmiske hammerslag og en ophidset palaver på mange forskellige sprog..."

Det første kapitel i historien om Vikingernes Ribe beretter om en handelsplads i 700-årene og frem til omkring 800-årene.

Her har håndværkere fremstillet forskellige produkter, mens handels-folk fra nær og fjern har udvekslet varer. Ribe var et knudepunkt mellem Europa og Danmark - ja måske ligefrem til store dele af Skandinavien.

En ting havde Ribe tilfældes med de andre byer i handelsnetværket omkring Nordsøen: man brugt mønter som betaling. Og i Ribe prægede man selvfølgelig sin egen mønt: 

Mønt fra vikingetidens Ribe | Vadehavskysten

Foto:Vadehavskysten

Det var byens mønt, som i det store hele var i stand til at holde fremmede mønter ude af cirkulation. Markedspladsens magthaver (kongen) kontrollerede brugen af mønter og krævede defor, at handelsfolk fra syd indløste deres fremmede mønter til Ribes egen valuta.

Årets gang har sat sit præg på handelspladsen. I markedsperioderne har mange hundrede mennesker skullet huses og have mad, mend der i vinterperioden har været lang mere stille. Håndværksproduktionen var det vigtigste. Det var eksistensberettig-elsen for hele byen. Men i de beboede områder mellem markedspladsen ved åen og gravpladserne har et mere almindeligt liv dog også udfoldet sig. Man har drevet landbrug kvæg, svin og får/geder, og byen har i perioder været selvforsynende.