Det bliver ikke i dag, at hende og hendes kæreste skal have østers til aftensmad, for da flammerne dør ud, er de alle sammen blevet spist.
Heldigvis åbner Vadehavets skatkammer sine porte igen i morgen, hvor der stadig er utallige østers, som bare venter på at blive plukket.
Fem naturoplevelser ved Vadehavet om vinteren
1. Sort sol
Tag på en guidet tur med en biolog for at opleve det fascinerende naturfænomen, hvor op mod en million fugle danser på himlen samtidig. Tidligt i foråret og sidst på efteråret samles stærene i enorme flokke på marsken for at finde føde på deres lange rejse fra nord mod syd.
2. Sælsafari
På en sælsafari ved Vadehavet kan man komme helt tæt på både gråsælen og den spættede sæl, som er den mest udbredte sæl i Vadehavet. Her følges man ud med en biolog til de sandbanker, hvor sælerne holder til, og observerer dem i kikkerter, samtidig med at man lærer alt om de fascinerende dyr.
3. Vandretur til Mandø
Lige udfor Ribe ligger charmerende Mandø. Her kan man to gange i døgnet, når tidevandet er lavt, vandre eller køre til den hyggelige ø, før havbunden igen bliver dækket af vand. På Mandø findes charmerende overnatningsmuligheder, men særligt turen dertil er en oplevelse, som også kan foretages med traktor, hvis man leder efter en helt unik oplevelse.
4. Vandring mellem isbjergene
Når frosten, sneen og vinteren bider i Danmark, kan man være heldig at opleve et storslået naturfænomen ved Vadehavet. Her bliver der skabt isblokke i havet, og når vandet trækker sig tilbage med tidevandet, kan man vandre mellem isbjergene, som kan være flere meter høje.
5. Cykeltur i nationalparken
Diger, marskområder, fugle og smuk udsigt er garanteret, hvis man hopper på en vintercykeltur i nationalparken. Man kan sagtens cykle rundt på egen hånd, alternativt kan man tage af sted med en guide fra Vadehavscentret, som viser rundt på en 17 kilometer lang cykeltur. Hvis frosten gør stierne glatte, kan man også snøre vandrestøvlerne og udforske dem til fods.
Fem ting, man kan sanke i Danmark om vinteren
1. Blæretang
Overalt på de danske strande og ved kysterne kan man finde blæretang, som ofte vokser i meget lavt vand, eksempelvis på store sten. Pluk blæretangen frisk, for hvis den er drevet i land, kan tangen ikke længere spises. Blæretangen kan bruges i salater, blancheres eller laves til sprøde chips i ovnen. Man kan spise mange typer tang i Danmark, men man skal passe på med kællingehår, søl og butblæret sargassotang.
2. Slåen
I skove, langs marker og i plantede hegn kan man ofte de store slåenbuske med hvide blomster, store torne og kuglerunde, blåsorte bær. Slåen er det perfekte vinterbær, for det er først, når bærrene har været udsat for frost, at de bliver søde i smagen. Brug dem som saft, i snaps eller til syltetøj.
3. Gran
I Danmarks skove finder man ofte grantræer, både rødgran og ædelgran. Her kan man bruge de ældre grannåle til salt, som krydderi, som afkog til saft, som gran-te eller lave syltede grannåle til sin mad. Husk at grantræer i juletræsplantager ikke dur, fordi de ofte er sprøjtede, og pas på, at du ikke tager fejl med taks, som er giftig. Taks har røde bær og dufter ikke så aromatisk som gran.
4. Strandsnegle
På strande, moler og kyster ser man ofte de små brune snegle, og mens de ikke kan spises om sommeren, så kan de lige – ligesom østers – nydes om vinteren. Vælg de største snegle, som er under vand, og så kog dem hjemme i en gryde. Smagen minder om blæksprutte, og de egner sig til en forret på en festlig aften til de modige.
5. Brændenælde
En berømt og berygtet kending i Danmark, hvor der er mange forskellige arter fra små nælder til store planter, som kan blive op til to meter høje. Mens brændenælderne stikker ved berøring, så forsvinder de stikkende egenskaber, efter at man har lagt dem i vand. Brug dem til suppe, pure eller pesto, men husk kun at bruge dem, som ikke har vokset i nærheden af trafikerede veje.
OBS: Der er ting i naturen, som nemt kan forveksles. Søg derfor hjælp af en lokal guide, første gang du sanker.