Fortællingen om Ribe

Foto: Gitte Lindenborg

Oplev Ribe – Nordens ældste by

Ribe er indbegrebet af en hyggelig by. Byen ligger midt på Vadehavskysten og kan nydes uden forbehold.
Du kan slentre en tur rundt i byens gader. Nyde en is. Udforske stormflodssøjlen og gyse over hændelsen i 1634, hvor vandet stod så højt i byen, at domkirkens gulv lå under to meter vand, og du kunne fange fisk fra prædikestolen.
Uden diger ville vi have haft samme problem i 1999.

Herefter kan du tage de 248 trin op i domkirkens tårn og nyde udsigten over det flade landskab med kig ud over Vadehavet til Esbjerg og Fanø.

Men Ribe er også en åben dør til vikingetiden og middelalderen.
Byen er ældst af alle i Skandinavien. Den startede som handelsplads og udviklede sig til en egentlig by tidligt i 700-tallet. Her startede vikingetiden. For byens tiltrækningskraft i 700-tallet gav vikingerne evnen til at sejle over åbent hav. Med handlen kom folk og nye ideer til byen.

I Kannikegården kan du se kristne grave, der gravet 100 år før den tid, hvor Harald Blåtand hævdede at kristne danerne.

Fra 700-tallet og 1.000 år frem var Ribe Danmarks havn mod vest. Rige købmænd byggede byen, som du ser i dag.
Tag en kappe over skulderen og gå en aftentur i de smalle gyder gennem byen ned mod domkirken. Hils på vægteren, der er ude på sin aftenrunde. Tilsæt en knivspids fantasi, og du er tilbage i middelalderens samfund, hvor troen på magi, hekse og djævlens værk var så udtalt, at bly fra kirkers tage, brændende kors af strå i bunden af et brygkar og korsets tegn ridset ind i husgavle flittigt blev brugt for at beskytte sig mod de onde kræfter.
Har du øjnene med dig, kan du stadig se beskyttelsesmærker på 30 af de gamle huse i Ribe.

Besøg museet HEX og dyk ned i fortidens buldrende mørke. Udforsk byens arkitektur - glem ikke Vadehavscentret i den sammenhæng.
Nyd byens kunstmuseum og Danmarks største legeplads - Riplay. Indtag Ribe Vikingecenter og se, hvordan Ribe var frontrunner i udvikling frem mod vikingetiden.

Kom og lev dig ind i historien. I Nordens ældste by.