Rindby Strand Fanø

Fortællingen om Fanø

Foto: Destination Vadehavskysten

Oplev Fanø – en lille ø med et stort hjerte

Fanø er en lille ø med et stort hjerte. Og ligger som en perle på Vadehavskysten.
Øen rækker ud i verden med en vægt som langt overgår, hvad du vil forvente af en befolkning på ca. 3.500 personer. Historisk. Kulturelt. Gastronomisk.

Frem til 1741 var Fanø ejet af kongen, og befolkningen levede som fiskere og fæstebønder. Men kongen var ved at forbygge sig på noget slotsbyggeri og satte Fanø til salg på auktion. Og det lykkedes beboerne på Fanø at købe øen - vist nok for næsen af herremanden fra Trøjborg.

Det var startskuddet til Fanøs første storhedstid. Øboerne vandt en del handel. Og fra 1760 byggede de skibe på øen. Mange skibe. Omkring 1.100 i alt frem til 1896. Fanøs flåde blev en magtfaktor på verdenshavene. Flåden var den næststørste i landet efter København og besejlede havne i USA, Canada, Argentina, Mozambique, Burma og Australien. Aktiviteterne førte stor rigdom til øen foruden farver fra hele verden. Farver, du kan se i de specielle Fanø-dragter.

Det meste af Fanø består af naturområder. Nyd dem og oplev sæler, vadefugle, muslinger og rovfugle. Tag et kig på en fuglekøje. Det er en stor, grum fælde, bygget til at fange andefugle. I dag er det et smukt syn, du ikke ser andre steder i Danmark.

Tag ud i klitten ved Nørre Bjerge og se en del af Atlantvolden. For at modstå en invasion via Esbjerg havn opførte tyskerne fem store kanonstillinger og mere end 300 bunkers på øen.

Fanø er også 16 km lang, hvid strand, der indbyder til vind- og fartleg samt årets bedste dukkert.
Kom. Smag på Fanø og Vadehavet. Oplev små gastronomiske mirakler på en tallerken, når kokken har været på sanketur og har tryllet med lokale råvarer i køkkenet. Pak en madkurv og nyd den i den vilde natur. Sank urter til din kryddersnaps. Og husk, at Fanø har sit eget bryggeri, der byder på gode bryg til ro, nydelse og eftertanke.

Fanø er befolket med ildsjæle og fyldt med gallerier, små museer og samlinger. Opsøg dem. Og kom beriget hjem.