Gå til indhold
Vadehavet | Nøgletal | Vadehavskysten
Terassen ved Skibbroen | Ribe | Vadehavskysten

Ferie og oplevelser i Jylland

Foto:Lars Roed - photosbyroed.dk&Vadehavskysten

Oplevelser i Jylland

Fanø er den nordligste af de 3 øer på den jyske vestkyst og den eneste, som man skal sejle til. Færgeoverfarten varer kun 12 minutter.

Fanø er at af Danmarks ældste og mest populære feriesteder. Den 15 km lange badestrand ved Vesterhavet har tiltrukket internationale badegæster siden slutningen af det 19. århundrede. Stranden er enorm stor og helt mod nord mere end 1 km bred.

Et særligt afsnit af stranden på 3 km er dedikeret til strandsport. Fanø er specielt velegnet til kitesurf, idet det relativ roligt og lavt vand. På stranden er det kørsel med kite-buggy og blokarts. Der er blokart skoler, så man på få minutter kan lære at køre. Blokart er et 3 hjulet køretøj, der drives af et sejl. En optimistjolle på hjul så at sige.

Fanø er verdenskendt for drageflyvning. Flere tusinde drageflyvere fra hele verden kommer i juni for at deltage i Fanø Internationale Dragefestival.

Gå på sælsafari til galgerev og opleve de mange gråsæler og spættede sæler. Ved lavvande er havet tørlagt, så man kan gå 1,5 km ud til sandbanken med sælerne.

På Fanø ligger Danmarks ældste og eneste rigtige links golfbane. Banen ligger i klitarealerne helt ud til Vesterhavet.

Fanø er en ø med stolte maritime traditioner. I slutningen af det 19. århundrede var øen en stormagt inden for skibsfart. De mange gamle skipperhuse i Nordby og Sønderho og de mange modelskibe i kirkerne vidner om en tid med velstand.

På Fanø Skibsfart- og Dragtsamling, Fanø Museum og Hannes Hus kan man opleve, hvordan livet var for sømændene på sejlskibene og for den del af familien, der blev tilbage på øen. Den levende tradition med fanødragterne, fanømusikken og fanødansen stammer også fra den epoke.

Lokale fødevarer spiller en stor rolle på Fanø, og der er adskillige højt præmierede producenter. Røget laks fra Fanø Laks, skinker og pølser fra Slagter Christiansen, rom fra Fanø Skibsrom og øllene fra Fanø Bryghus.

Udforsk Vadehavsområdet og opdag nogle af Jyllands autentiske oplevelser. Vadehavsområdet byder på en storslået natur og rummer en helt enestående kulturarv.

Oplev Danmarks ældste by, Ribe, der er en seværdighed i sig selv. Overalt i Ribe finder man detaljer, som de fleste andre byer har mistet for længst. Smukt dekorerede døre og facader, middelalderligt bindingsværk og gammeldags gadelamper. De er alle med til at gøre den gamle by ekstra charmerende. Start din rejse i Jylland med en særlig oplevelse i Danmarks ældste by.

Besøg byens pompøse vartegn, Ribe Domkirke, som er det første man ser, når man kører ind til Ribe. Det smukke syn har mødt mange rejsende siden 1200-tallet. Domkirken er den ældste i landet og fungerer stadig i dag som almindelig sognekirke. Gå de 248 trin op i Borgertårnet og nyd udsigten over byens tage og den smukke natur ved Nationalpark Vadehavet, som byen er omkranset af.

Nationalpark Vadehavet er Danmarks største nationalpark. Det er et på mange måder storslået naturområde, som bare skal opleves. Stilheden, foranderligheden og det uendelige landskab vil sætte sig som et stærkt minde. Vadehavet og marsken er et af verdens mest værdifulde tidevandsområder med helt afgørende betydning for ynglefugle, fisk, havpattedyr og planteliv. Fire gange i døgnet flyttes en milliard kubikmeter vand i Vadehavet, og der er store kræfter i spil når tidevandet på dramatisk vis flytter rundt på sand og mudder og skaber revler og sandbanker. Besøg Nationalpark Vadehavet og få en helt særlig oplevelse i Jylland.

Bliv klogere på den særlige natur ved Vadehavet på Vadehavscentret, hvor udstillingen er en rejse gennem Vadehavets landskab set igennem områdets millioner af trækfugle. Vadehavscentret er porten til Vadehavet, der er på UNESCO verdensarvsliste og en unik oplevelse i Jylland.

Besøg Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og bliv klogere på menneskets relation til havet, kulturen som har udfoldet sig omkring det samt livet under havoverfladen og oplev Danmarks maritime historie.

Hør vikingernes historie på Ribes Vikinger, som fortæller hvordan Ribe opstod som handelsby i år 700 og viser byens udvikling frem til 1700-tallet.  Mød vikingerne i en autentisk rekonstruktion på Ribe VikingeCenter, hvor man har levendegjort vikingetidens Ribe i fuld skala. Et besøg i vikingebyen Ribe er en historisk oplevelse i Jylland.

Oplev kæmpeskulpturen Mennesket ved Havet, en af Danmarks smukkeste samlinger af dansk kunst på Ribe Kunstmuseum og en eksperimenterende tilgang til kunst på Esbjerg Kunstmuseum.

Hør den fascinerende historie om Jakob A. Riis, der udvandrede til Amerika i 1870 og igennem sine hårdtslående artikler og fotos fra New Yorks barske slum åbnede borgerskabets øjne for ”hvordan den anden halvdel lever”.

Besøg HEX! Museum of witch hunts og hør om Maren Spliids fra Ribe, som var den mest kendte danske heks, der blev brændt på bålet og derved blev offer for frygten i sin samtid. HEX! Fortæller om hekseforfølgelser i Danmark og Europa i 1500 og 1600-tallet.

Oplev besættelsestiden helt tæt på, i udstillingerne på Esbjerg Museum, der fortæller om hverdagslivet og besættelsestiden i Esbjerg.

Opdag nogle af Jyllands helt særlige oplevelser på en tur ved Vadehavet.

Follow us: