©  Foto:

Sønderho på Fanø - Danmarks smukkeste landsby

Der er en god grund til at Sønderho er blevet kåret til Danmarks smukkeste landsby. De mange gamle, smukke huse, beliggenheden og stemningen oser af dansk hygge.

På Fanøs sydspids ligger Sønderho med sine knap 300 huse og ca. 340 helårsbeboere. Byen ligger godt værnet mod vind og vand bag klitter i vest og syd og bag grønne diger mod nord og øst. Byens huse ligger næsten alle solret - eller rettere "vindret" - med gavlene i øst og vest, omgivet af små haver og åbne grønninger. Ind mellem grundstykkerne forgrener sig et net af smalle stier og små krogede veje, som i en labyrint.

Sønderho kaldes med god ret en kulturperle med de mange fredede bygninger. Bebyggelsen i Sønderho er særegen og byggemåden er stædigt fastholdt. Der er opført "moderne" huse i byen, men de traditionelle fanøhuse har stadig den største tiltrækningskraft. Den moderne teknologi som f.eks. en fortrinlig internetforbindelse gør, at man sagtens kan bosætte sig i Sønderho og stadig have et arbejdsliv, der rækker ud over øen. Sønderho Borgerforening arbejder for at bevare Sønderho som levende samfund dog med rod i gamle traditioner.