©  Foto:

Hornvarefabrikken i Ribe

Hornvarefabrikken er den eneste virksomhed i Danmark, som fremstiller brugskunst og smykker af kohorn. Fabrikken blev etableret i 1935 i Bøvlingbjerg, hvor der fortsat laves hornvarer.

Historien bag hornskeerne
Skeen har op gennem tiden været det mest anvendte bestik på landet. Den blev efter måltidet tørret af på bukseknæet og hængt op under bjælken klar til næste måltid. Træskeer var de mest almindelige, men efterhånden vandt metalskeerne mere og mere indpas. I krigen med England 1807-14 blev en dansk marinesoldat, Knud Høj fra Nees sogn, taget til krigsfange i England, og der lærte han kunsten at lave hornskeer. Efter krigen begyndte han en produktion på sin hjemegn, og den bredte sig hurtigt, fordi det var en god ekstra indtægt til det fattige landbrug i disse hedeegne.

Fra husflid til fabrikation Hans Husted, født i Nees 1834, var en af dem, der begyndte på hornskemageriet, og sønnen Peder Husted, født i Bøvlingbjerg, lærte håndværket af sin far. I 1932 var han den eneste tilbage, som stadig lavede hornskeer, og i 1958 fortsatte hans søn Asger Husted produktionen fra Hornvarefabrikken “Husflid”. Det er nu det eneste sted i Danmark, hvor der stadig laves hornskeer og andre brugsting af horn, såsom salatsæt, æggeskeer, appelsinskræller, marmeladeskeer, armbånd og ringe m.m.

Materialet "horn"
Horn er et smukt og levende materiale at arbejde med, og selv om nogle få maskiner er kommet til hjælp, laves det meste af arbejdet stadig i hånden. I dag er det udenlandske horn, man bruger. Før 1900 fulgte Hans Husted selv med studedriverne til Hamburg og købte horn efter  slagtningen. Fremstillingen af skeerne starter med, at modellerne skæres ud af hornet. Derefter opvarmes hornskeerne og spændes i en form, så de får den rette facon. Efter afkøling bliver de så slebet og til sidst poleret. Nu har skeerne fået den blanke, bløde overflade og fremtræder i hornets skønneste farvevariationer fra elfenbenshvidt til ibenholtsort.